Silmänpohjakuvaus - Huolehdi silmiesi hyvinvoinnista

Silmänpohjakuvaus kertoo paljon silmiesi terveydentilasta. 

Nopealla ja helpolla toimenpiteellä voimme kartoittaa mahdollisia muutoksia, jotka ovat usein normaaleja ja vaarattomia, iän myötä tapahtuvia. 

KEOPS optiikka käyttää silmänpohjakuvauksessa alan uusinta teknologiaa. Ainutlaatuinen Optos Daytona -silmänpohjakamera kuvaa 80 % silmän verkkokalvosta yhdellä kuvalla, kun tavallinen silmänpohjakamera kuvaa vain 15 % silmän verkkokalvosta. Silmänpohjakuvaus on mahdollista kaikissa Keopsin myymälöissä.

Mitä silmänpohjakuva kertoo?

Silmänpohjakuvista voi löytyä viitteitä silmäsairauksista sekä yleiseen terveydentilaan liittyvistä muutoksista. Iän karttuessa ihmisen verkkokalvolla tapahtuu myös muutoksia, jotka ovat normaaleja ja vaarattomia.

Silmänpohjakuva on hyvä ottaa kahden vuoden välein esimerkiksi näöntutkimuksen yhteydessä tai useammin terveydenhuollon ammattilaisten ohjeiden mukaan.

Säännöllinen tehty silmänpohjakuvaus mahdollistaa varhaisen puuttumisen silmänpohjassa tapahtuneisiin normaalista poikkeaviin muutoksiin sekä niiden vertailun pidemmällä aikajänteellä. Silmänpohjakuvaus ei poista tarvetta käydä silmälääkärillä, vaan se on säännöllisesti toteutettuna tärkeä dokumentointitapa silmien terveydentilan seurannassa.

Milloin silmänpohjakuvaukseen?

  • 2 vuoden välein,
  • näöntutkimuksen yhteydessä tai
  • terveydenhuollon ammattilaisten ohjeiden mukaan

Varaa aika silmänpohjakuvaukselle

Miten silmänpohjakuvaus tehdään?

KEOPS optiikan käyttämällä laajakulmateknologialla kuvataan tärkeän keskeisen alueen lisäksi silmänpohja 200 asteen laajuudelta yhdellä kuvalla, jolloin myös silmänpohjan tärkeät reuna-alueet saadaan kuvattua. Oireettomat muutokset alkavat usein juuri silmänpohjan reuna-alueilta – uusi kuvaustekniikka mahdollistaa nyt aikaisen puuttumisen ja löydösten seurannan.

Optos Daytonan ainutlaatuinen tekniikka mahdollistaa silmänpohjan kuvaamisen ilman mustuaista laajentavia tippoja, joten kuvaaminen ei haittaa normaalia näkemistä. Kuvaaminen on nopeaa ja helppoa ja se vie vain muutamia minuutteja.

Silmäpohjakuvien tulkinta

Silmänpohjat kuvaavat siihen koulutetut optikot. Silmänpohjakuvat seuloo silmänpohjakuvien tulkitsemiseen perehtynyt Pro Auctore -koulutettu optikko, tarvittaessa yhteistyössä silmälääkärin kanssa.

Tutkimuksen jälkeen asiakas saa aina palautteen silmänpohjakuvista kolmessa viikossa tekstiviestillä tai puhelimitse. Silmänpohjakuvat ja palautteet tallennetaan KEOPS optiikan potilastietojärjestelmään, jotta asiakkaan silmistä on jatkossa käytössä vertailutietoa.
Mikäli optikko tai silmälääkäri havaitsee silmänpohjakuvissa normaalista poikkeavia löydöksiä, ohjaamme jatkotutkimuksiin. Optikot eivät tee diagnooseja. Optikon tekemät löydökset voivat olla täysin vaarattomia ja ne eivät välttämättä ole viitteitä sairaudesta.